STICHTING BEHOUD RIJPER GLAZEN

 

De    werd op 4 mei 1992 opgericht met het doel financiële middelen te verwerven om de 24 gebrandschilderde glazen in de Grote Kerk te restaureren.  Een Rijksmonument met een unieke collectie 17e-eeuwse ramen van grote cultuurhistorische waarde.  De ramen bleken als gevolg van verwering en invloeden van zwavel en stikstofverbindingen in de lucht ernstig te zijn aangetast.  De stichting heeft met succes diverse acties kunnen

afronden en met de heropening van de Grote Kerk in 1995 een cheque ter waarde van fl. 150.000,00 aan de Hervormde Gemeente kunnen overhandigen.  Daarmee was het werk van de stichting echter nog niet afgelopen.  Een monument van dergelijke omvang heeft regelmatig onderhoud nodig en dat gaat gepaard met veel geld.

Een nieuwe actie stond ons voor ogen: “Vrienden van de Grote

Kerk”.  Met als hoofddoel het kweken van een spaarpot voor  toekomstige restauraties.

Wat konden en kunnen onze donateurs van ons verwachten?  In ieder geval geen prachtige certificaten of iets dergelijks, maar wel de zekerheid dat de komende generaties van dit geweldige monument kunnen blijven genieten. En één maal per jaar geven wij een bulletin uit met een beschrijving van één der ramen. In 2014 was dat, in aanloop naar de fusie, het raam van Alkmaar, prachtig beschreven door mevr. Janneke van Zanten.

Ook de actie “DUITEN VOOR RUITEN”, waarmee een ieder een glas of tafereel kan adopteren loopt door!  Daarnaast hebben wij een aantal fotoavonden met oude beelden van de gemeente georganiseerd.

Ook giften zijn een bron van inkomsten. En wat te denken van sponsoring?  De koffie en thee met versnapering en straks met de nazit het glas fris of glaasje wijn wordt gesponsord door “Het Wapen van Münster”. Uitbater de Heer Dennis Blokdijk is onlangs uitgeroepen tot ondernemer van het jaar bij ondernemen in Alkmaar. Onze felicitaties en dank voor de sponsoring!

Niemand van onze stichting had een jaar geleden kunnen bevroeden dat wij vandaag de actie “Samen Bijdragen” zouden afsluiten. Na de bekendmaking van de fusiegelden heeft m.n. ons bestuurslid, Fred Hoek, zich ingezet om de verenigingen en stichtingen in overleg de plannen in te laten dienen. Ook het idee van de ramen is bij Fred ontsproten. Maar wie kon ons een indicatie van de kosten geven? Janneke van Zanten zette ons op het spoor van de Alkmaarse Glazenier, de heer Roel Hildebrand. Vervolgens het plan met de calculatie ingediend. De toewijzing door ons vorig bestuursorgaan dekte slechts één raam, maar wij hadden de zinnen op twee ramen gezet. Overleg met Dhr. Hildebrand bood uitkomst. Sponsoring en minder breedvoerige uitwerkingen van de ramen, dus minder kosten, was DE oplossing. En of het inderdaad DE oplossing is, zullen we straks gaan zien.

 msd/27/mei

 

     Mail to: Stichting Behoud Rijper Glazen

 onderdelen kopiëren van deze website voor commerciële doeleinden is niet toegestaan