Info

De STICHTING BEHOUD RIJPER GLAZEN is opgericht 4 mei 1992 met het doel financiŽle middelen te verwerven om de 24 gebrandschilderde glazen (ramen) uit de 17e eeuw te restaureren en voor de toekomst te behouden.

De Stichting heeft met succes diverse acties kunnen afronden met de heropening van de GROTE KERK van De Rijp in 1995. Daarmee is het werk van de Stichting echter niet afgelopen, een monument van dergelijke omvang heeft regelmatig onderhoud nodig.

De Stichting staat ingeschreven in het register van "De Kamer van Koophandel" te Alkmaar onder nummer 41240884

RSIN/Fiscaal nummer 8151 60 008

De bestuurders van de Stichting Behoud Rijper Glazen worden niet beloond voor hun werkzaamheden.

WIJ ZIJN ANBI GEREGISTREERD

In 2017/2018 staat "Raam 24  van  de gemeente De Rijp" centraal in het bulletin voor onze donateurs.

 

VOOR HET BEHOUD VAN DEZE UNIEKE RAMEN

IN DE GROTE KERK TE  DE RIJP

secretariaat p/a Julianalaan 169- 1483 VK De Rijp

 

Openingstijden: 

1 mei t/m 20 september

di. t/m zo. 14.00-16.00 uur.

 

Voor groepsbezoek kunt u zich wenden tot Mevr. J. Landman-Stoffels

tel: 0299-671778

 

The Netherlands

 

Rechts, deels het wapen van AMSTERDAM

Wie voor het eerst de Grote Kerk in De Rijp bezoekt valt de grote rijkdom

op aan kleuren. De schitterende ramen zijn een feest voor het oog, vooral als de zon schijnt. Maar op een dag met de zon achter een wolkenlucht is de lichtspreiding mooier, zijn de ramen dieper van kleur waardoor de fijne details van de tekening beter zichtbaar zijn. Meestal is er niet een raam dat onmiddellijk de aandacht trekt. Je weet eigenlijk niet waar je het eerst moet kijken en je valt van de ene in de andere verbazing. Zoveel afwisselende Bijbelse en wereldse voorstellingen. Zo'n grote verscheidenheid aan kleurgebruik en toch ťťn geheel. Veel gebrandschilderd glas werd in de I7e  eeuw in kerken aangebracht, maar dooroorlogen, branden, stormen en niet te vergeten, baldadigheid, is zeer veel verdwenen.

 

Ook in de Grote Kerk van De Rijp is door voornamelijk storm en baldadigheid de nodige schade aangericht. In veel kerken heeft men de gehavende ramen uiteindelijk verwijderd en zijn ze door blank glas vervangen. Regelmatig werden er reparaties uitgevoerd.

Soms doordat men zuinig was werd daardoor een gescheurd ruitje gerepareerd met  loodstrookjes  (  zie foto  ),waardoor het  oorspronkelijke glas behouden bleef. Soms werden er grote opknapbeurten   uitgevoerd en uit de beschrijvingen die ons daarover  nagebleven zijn, blijkt dat lang niet iedereen te spreken was over de wijze van herstel.

Toch anderzijds getuigen die vele restauraties en rapporten van de liefde voor- en de trots op dit erfgoed van onze voorouders. Men heeft zich in de afgelopen eeuwen heel veel moeite getroost, tot op de dag van vandaag, om dit alles te kunnen bewaren.  

 

 

     Mail to: Stichting Behoud Rijper Glazen

 onderdelen kopiŽren van deze website voor commerciŽle doeleinden is niet toegestaan