Het Haarlemse Glas

"3 Juli 1655: Holsteyn Glaes-schrijver aanbrengende een model van 't glas tot de kercke in de Rijp, groot sijnde 18 panden. Sal 't selve snel maecken, ende sal daar vooren genieten hondert gulden."

 

Het raam van HAARLEM

In het glas voor de Rijp zijn boven de centrale voorstelling van de verovering van Damiate twee leeuwen te zien, die het wapen van Haarlem houden. Daarboven is een baldakijn afgebeeld waarvan draperieŽn afhangen, eronder een cartouche met opschrift. De gehele voorstelling is los/zwevend van de zijkanten van het raamharnas gecomponeerd.

Kleur en techniek: De voorstelling doet te stroef aan voor een zwierige hand als die van Holsteyn, dit is vergeleken met niet opgehaald glas in de slotkapel in Egmond. Het gebruik van zwarte contour/grisaille is hier een aanwijzing voor. Het kleurenpalet is zeer beperkt, Bruine grisaille, Rode grisaille/contour, Roodbruin grisaille, Grijswitte grisaille, Zilvergeel en /of geel email aan buitenzijde van glas, Antiekrood voor de strijdende figuurtjes, Het Antiekrood van de afwijkende stukjes zijn iets meer oranje van kleur

     Mail to: Stichting Behoud Rijper Glazen

 onderdelen kopiŽren van deze website voor commerciŽle doeleinden is niet toegestaan